“Yenikapı Batıkları Projesi: Metodoloji” Başlıklı Fotoğraf Sergisi Ziyaretçilerini Bekliyor

“Yenikapı Batıkları Projesi: Metodoloji” başlıklı fotoğraf sergisi ziyaretçilerini bekliyor.

Açılışı 30 Ekim’de İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı ve YÖK Üyesi Sayın Prof. Dr. Hayati DEVELİ’nin katılımıyla gerçekleştirilen “Yenikapı Batıkları Projesi: Metodoloji” başlıklı fotoğraf sergisi, 30 Ekim - 26 Kasım 2018 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Gemi Konservasyon ve Rekonstrüksiyon Laboratuvarı Çok Amaçlı Salonunda ziyaretçilerini bekliyor.

Yenikapı’da, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü tarafından 2005-2013 yılları arasında gerçekleştirilen kurtarma kazılarında 5. ile 11. yüzyıllar arasına tarihlenen 37 adet batık gemi kalıntısı bulunmuştur. Söz konusu batıklar, dünyanın en geniş ortaçağ gemi koleksiyonunu oluşturmaktadır. 27 adet gemi kalıntısının belgeleme, araziden kaldırma ve konservasyon çalışmaları İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sualtı Kültür Kalıntılarını Koruma Anabilim Dalı tarafından üstlenilmiştir. Proje Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Namık KILIÇ tarafından düzenlenen Yenikapı Batıkları Projesi: Metodoloji isimli fotoğraf sergisinde, İstanbul Üniversitesi uzmanlarınca çalışılan bu önemli koleksiyonun araziden kaldırılması esnasında seçilen çalışma fotoğrafları bulunmaktadır. Sergi kapsamında İstanbul Üniversitesi uzmanlarının batıkları yerinden kaldırırken takip ettiği metodolojiye ve sıralamaya uygun fotoğraflar tercih edilerek katılımcıların çalışma yöntemini ve sıralamalarını kavramaları amaçlanmıştır.