''İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ''PANDEMİSİ'' DAHA BÜYÜK BİR SORUN''
Harezmi Üniversitesi ve İran Coğrafya Derneği tarafından 17-18 Aralık 2020 tarihlerinde online olarak düzenlenen ''Ortadoğu’da Bölgesel Meseleler ve İşbirliği Politikası'' konulu 6. Uluslararası İslam Dünyası Coğrafyacılar Kongresi gerçekleştirildi.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Gönençgil, önemli konuların, bir birinden değerli akademisyen ve uzmanların yer aldığı kongreye davetli olarak katıldı.
Prof. Dr. Barbaros Gönençgil, burada “İklim Değişikliğinin Orta Doğu İslam Ülkelerine Olan Etkileri” konulu yaptığı konuşmasında iklim değişikliğinin ve Orta Doğu'ya olan etkisine karşı alınabilecek önlemlerin neler olduğunu anlattı.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ''PANDEMİSİ'' DAHA BÜYÜK BİR SORUN
Tüm dünyayı etkisi altına alana Covid-19 virüsü nedeniyle olağanüstü bir dönemden geçtiklerini belirten Gönençgil, bu salgının bir müddet sonra geçeceğini ancak iklim değişikliği ''pandemisi'nin'' daha büyük bir sorun olarak önlerinde durduğunu söyledi.
İklim değişikliği ile ilgili ciddi önlemler alınmadığı taktide Orta Doğu'da yer alan çok sayıda ülkenin bu süreçten olumsuz yönde etkileneceğine dikkati çeken Gönençgil, ''Bununla birlikte iklim değişikliği bölge güvenliği açısından bir tehdit oluşturuyor. Değişen yağış desenleri, artan buharlaşma ve nüfus nedeniyle kullanılabilir suya olan ihtiyaç arttı. Bu artış tüm bölgede oluşan su stresinin de başlıca nedeni oldu. Kullanılabilir suya ulaşım açısından oluşan bu sorunlar, başta tarım ve hayvancılık olmak üzere bölgenin önemli ekonomik kaynaklarının da olumsuz yönde etkilenmesine neden olacaktır. Öte yandan bu sorunlar beraberinde bölge içindeki gıda tedariğini daha da zorlaştıracak, bölge halkının temiz içme suyu ve gıdaya ulaşım sıkıntılarının artmasına da yol açacaktır. Bütün bu sorunlar, zincirleme bir reaksiyon şeklinde düzensiz iç ve dış göçleri daha da arttıracak, bu da gerek bölge ülkeleri arasında ve gerekse bölgeye komşu başta Avrupa olmak üzere diğer alanlarda mülteci sorunlarının daha da büyümesine neden olacaktı.' diye konuştu.
''ORTA DOĞU ÜLKELERİ BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİ''
İklim değişikliğinin olumsuz etkileri ile tüm Ortadoğu ülkelerinin birlikte mücadele etmesi gerektiğine dikkati çeken Gönençgil, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bölge ülkeleri birlikte bu sorunla mücadele etmeli çünkü sorun sadece bir ülkenin sorunu değil, sorun küresel. Bu durumun politik yaklaşımları farklı olsa da bölge ülkelerini iklim değişikliğinin oluşturacağı tehditler karşısında işbirliği yapmaya yönlendirecek. Başta temiz ve yenilebilir enerji kaynaklarına yönelim olmak üzere bölge ülkeleri arasında inovatif projeler geliştirilmeli. İnsanların bu konuda farkındalıkları artırılmalı ve değişim süreçlerine adaptasyonla ilgili çalışmaların da geliştirilmesi gerekiyor.''
Edebiyat Fakültesi Kurumsal İletişim Birimi