Kemal Tahir, ölümünün 48. yılında anılıyor

TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ 

AKADEMİK SOHBETLER 18 

VEFÂTININ 48. YILINDA KEMAL TAHİR 

Eserlerinde Anadolu, Kurtuluş Savaşı yılları ve Osmanlı tarihi gibi konuları işleyen, şiir, hikaye ve romanlarıyla tanınan yazar Kemal Tahir, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü  tarafından düzenlenen ''Akademik Sohbetler 18'' adlı programda ölümünün 48. yılında anılıyor. 

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Balcı’nın açılış konuşmasını gerçekleştireceği programda, İÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun 7 Nisan 2021 Çarşamba günü saat 13:00'te ''Erken Dönem İlgileri Etrafında Kemal Tahir'' konusunu ele alacak. 

Öte yandan, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Güneş Ayas “Kemal Tahir ve Dostoyevski’nin Düşüncelerine Karşılaştırmalı Bir Bakış”, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turgay Anar “Edebî ve Fikrî Dünyasına Etkileri Açısından Kemal Tahir’in Evleri ve Mekânları” ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Güven Avcı “Kemal Tahir’in Köy Romanları ve Anadolu İnsanını Tanıma Çabası” başlıklı konuşma yapacak.

Asıl adı İsmail Kemalettin Demir olan romancı, 13 Mart 1910'da İstanbul'da dünyaya geldi. 

Farklı okullarda tamamladığı ilkokulun ardından 1923'te Kasımpaşa'daki Cezayirli Haşan Paşa Rüştiyesi'ni bitiren Tahir, Galatasaray Lisesi'ndeyken annesinin vefatı üzerine öğrenimini yarım bırakıp çalışmaya başladı. 

Kemal Tahir, 1928-1932 yılları arasında avukat katipliğinin yanı sıra Zonguldak Kömür İşletmeleri'nde ambar memurluğu yaptı. 

Eserlerinde Anadolu, Kurtuluş Savaşı yılları ve Osmanlı tarihi gibi konuları işleyen Tahir, edebiyat hayatına çeşitli takma adlar kullanarak İçtihad, Yeni Kültür, Geçit, Karikatür ve Yedigün dergilerinde çıkan şiir ve öyküleriyle başladı.

Herkese açık olacak çevrimiçi program, İstanbul Üniversitesi YouTube Kanalı'ndan canlı olarak yayınlanacak.