Uluslararası Humboldt Günü Etkinlikleri Başlıyor

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin ev sahipliğinde ‘’Uluslararası Humboldt Günü Etkinlikleri’’ gerçekleşecek.

Etkinlikler kapsamında dünyanın çeşitli ülkelerinde 32 bilimsel toplantının yapılması planlanıyor. Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Avcı tarafından “Biyocoğrafya Konuşmaları” başlıklı bir bilimsel toplantı düzenlenecek.

Toplantı, 15 Eylül 2020 (Salı günü) saat 16.00’da Edebiyat Fakültesi youtube kanalından (https://www.youtube.com/watch?v=Ha4qIErNi6U) canlı yayınlanacak.

Dünya genelinde video kayıtlar ve canlı bağlantılar şeklinde gerçekleştirilecek olan etkinliklerde; Humboldt’un çalışmaları, çeşitli ülkelerin biyocoğrafya özellikleri, adaların biyocoğrafyası ve biyoçeşitliliği, biyoçeşitlilik analizleri ve modellemeler, fenolojik özellikler-iklim değişikliği, paleobiyocoğrafya için modeller, Humboldtia laurifolia ile Alexander von Humboldt’a övgü, denizlerin biyocoğrafyası ve güncel gelişmeler, evrimsel biyocoğrafya, makroekolojik bakış açısıyla Humboldt, biyocoğrafya bilim iletişiminde ifade ve çeşitlilik ile biyocoğrafyada araştırma zorlukları gibi biyocoğrafya ile ilgili çeşitli konular ele alınacak.

Uluslararası Humboldt Günü

Öte yandan, 2019 yılında doğumunun 250. yılı küresel etkinliklerle kutlanan Alexander von Humboldt’un biyocoğrafya ve özellikle bitki coğrafyası konusundaki öncü çalışmaları ile etkilerinin ele alındığı etkinlikler devam ediyor.  14 Eylül 1769 tarihinde Berlin’de doğan, coğrafyaya en büyük katkısını bir gözlemci ve coğrafi olayları karşılaştırarak yapan, botanik ve jeoloji eğitimi gören Humboldt, yeni keşfedilen yerleri uzun geziler ile tanımaya ve özelliklerini anlamaya gayret etmiştir.

Alexander von Humboldt'un (14 Eylül 1769 - 6 Mayıs 1859) 250. doğum yıldönümü kutlamalarının küresel etkisinden esinlenen Uluslararası Biyocoğrafya Derneği (International Biogeography Society), Humboldt'un biyocoğrafya (özellikle de bitki coğrafyası) konusundaki öncü çalışmaları nedeniyle dünyanın çeşitli ülkelerinde “Uluslararası Humboldt Günü” etkinlikleri düzenlemektedir (https://www.humboldtday.org/events/). Bu etkinliklerle dünya çapında biyocoğrafya konusunda çalışan araştırmacıların ve kurumların bir araya getirilmesi planlanmıştır.