“Readjusting to life Projesi''nin Kapanış Toplantısı Sona Erdi
Fakültemiz Sosyoloji Bölümü Kurumlar Sosyolojisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Tülay Kaya’nın koordinatörlüğünde 2 yıldır yürütülmekte olan “Readjusting to life: The Development of an Innovative Online Guide for the Social Inclusion of People with Acquired Disabilities” (Hayata Yeniden Uyum Sağlama: Sonradan Engelli Olan Bireylerin Toplumsal Hayata Dahil Olmaları için Yenilikçi Bir Çevrimiçi Kılavuz Geliştirilmesi) başlıklı projenin sonuçlarını paylaşmak üzere 2 Aralık 2022 Cuma günü Edebiyat Fakültesi Kurul Odasında alanın uzman kişi ve kurumlarının katılımıyla bir çoğaltıcı etkinlik toplantısı düzenlendi.
Türkiye Ulusal Ajansı tarafından 2020 yılında AB Erasmus+ KA204 Yetişkin Eğitimi için Stratejik Ortaklık Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanmış olan projenin çoğaltıcı etkinlik toplantısı Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sevtap Kadıoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayıp, Doç. Dr. Tülay Kaya’nın projenin temel fikri çıktısı olan çevrimiçi kılavuzu tanıtmasıyla devam etmiştir.
İstanbul Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde Civic Computing (İskoçya), Fams Cocemfe Sevilla (İspanya), IASIS (Yunanistan), SEADDER (Türkiye) ve Süleymanpaşa Engelsiz Yaşam Derneği (Türkiye)’nin ortaklığında yerel ihtiyaçlar ve olanaklar temelinde geliştirilen çevrimiçi kılavuzla sonradan fiziksel, organik veya duyusal engelli olan bireylerin ve ailelerinin ihtiyaç duyabilecekleri bilgilere dijital teknolojilerin yardımıyla bağımsız olarak erişmelerine katkıda bulanarak sosyal katılımlarının arttırılması amaçlanmıştır.
Çevrimiçi kılavuzla Türkiye (İstanbul, Tekirdağ, Ankara), İskoçya (Edinburgh), İspanya (Sevilla) ve Yunanistan (Atina)’da engelli bireyler için farklı kurumlar tarafından sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler erişilebilir bir formatta sunularak sonradan engelli olan bireylerin ve ailelerinin mevcut hizmetlere kolayca erişebilmeleri hedeflenmiştir. Gün boyu devam eden etkinlikte proje ortak kurumlarının temsilcileri ve araştırmacılarının projenin kendi kurumlarına ve ülkelerindeki etkisine ilişkin değerlendirmelerinin yanı sıra, kılavuzun ilgili temalarını temsilen İŞKUR, MEB Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürlüğü, İBB Engelliler Şube Müdürlüğü, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü ve ENUYGAR adına katılan konuşmacılar da sunumlarıyla projenin temel ürünü olan çevrimiçi kılavuzun tanıtımına kıymetli katkılarda bulunmuşlardır.