Faaliyetler

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi kurulması Prof. Dr. Afif Erzen’in zihninde daha bir fikir aşamasındayken Erzen ve ekibi tarafından birçok çalışma gerçekleştirilmiştir. Ernis Evditepe Kazıları ve Çalışmaları,  Toprakkale Kazısı, Van Kalesi Kazısı ve Çalışmaları bu çalışmalardan başlıcalarıdır.

Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi kurulduktan sonra Prof. Dr. Afif Erzen çalışmalarına hız vermiş ve eldeki kısıtlı imkanlara rağmen aşağıdaki çalışmalar başarıyla gerçekleşmeye başlamıştır.

1974 yılında Prof. Dr. Afif Erzen Başkanlığında yapılan Giyimli Kazısı bir sezonluk bir çalışma olup kalenin ve definenin bulunduğu yapıların planları ortaya çıkarılmıştır.

1980- 86 yılları arasında İmikuşağı Kazısı Prof. Dr. Veli Sevin başkanlığında yapılmıştır.  Ayrıca Elazığ - Malatya Bölgesi'nde Fırat Irmağı üzerinde yapılan Karakaya ve Karababa barajlarının suları altında kalan höyüklerde kazılar yapılmış ve bölgede çok sistemli arkeolojik yüzey araştırması sürdürülmüştür.

1986-91 yılları arasında Prof. Dr. M. Taner Tahran başkanlığında bir heyet Urartu Krallığı'nın başkentliğini yapan Van Kalesi ve bunun hemen kuzey eteğinde yer alan Van Kalesi Höyük'te kazı çalışmalarını sürdürmüştür. Ayrıca, Urartu Krallığı'nın başkenti Van Kalesi ve yakın çevresi Milli Park Projesi'ne dönüşmüştür. Ayrıca Van Kalesi Höyüğü'nde M.Ö. III.- I. binyılı kültür katları ortaya çıkarılmıştır.

1984-1991 arasında Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu başkanlığındaki kazı heyeti Van Gölü'nün hemen doğu kıyısında yer alan Dilkaya Höyüğü'nde kazı çalışmaları yapılmıştır. Bulunan nekropolde Erken Demir Çağı ve Urartu mezarları gün ışığına çıkarılmıştır.

Aynı kazı ekibinin 1989 yılından beri yine Van Gölü'nün doğu kıyısında yer alan Ayanis Kalesi'nde başlattığı kazı çalışmaları, büyük bir başarıyla sürmektedir, dışkentteki kazılardan her yıl yeni veriler elde edilmektedir.

Erçek Gölü'nün hemen doğu kıyısında yer alan Karagündüz Höyüğü'nde Prof. Dr. Veli Sevin başkanlığında 1994-1999 yılları arasında sürdürülen arkeolojik kazılarda M.Ö. III. binyıl ve II. binyıl kültürleri ortaya çıkarılmış ve çevre kültürler ile ilişkileri araştırılarak İlk Tunç Çağ Kültürlerinin bölgede yayılım alanlarına açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Höyüğün 2 km. doğusunda Nekropolde sürdürülen kazılarda ölü gömme gelenekleri saptanmış ve ölü armağanı olarak mezarlara bırakılan demirden yapılmış yüzlerce eşya, alet, silah ve özellikle takılar ortaya çıkarılmıştır.

Bir başka nekropol Hakkari'nin içinde bulunmuş ve burada 1998-1999 yılları arasında Prof. Dr. Veli Sevin başkanlığındaki ekip tarafından Hakkari Kazıları yapılmıştır.

1997-1999 yılları arasında yine Prof. Dr. Veli Sevin başkanlığında bir ekibin Van-Altıntepe'de yapmış olduğu kazı çalışmaları neticesinde çoğunluğu define arayıcıları tarafından tahrip edilerek soyulmuş onlarca Urartu kaya ve toprak mezarları ortaya çıkarılmıştır.

1991-2007 yılları arasında Prof. Dr. Oktay Belli, Aşağı ve Yukarı Anzaf Kaleleri Kazıları’na başkanlık etmiştir.

1997-2008 yılları arasında Van Müzesi Başkanlığı’nda yapılan Yoncatepe Yerleşmesi ve Nekropolü Kazıları da yine Oktay Belli ve ekibi tarafından yürütülmüştür.

Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi,1990 yılında III. ve 2001 yılında ise V. Anadolu Demir Çağları Sempozyumları’na  (Anatolian Iron Ages Symposium) gerek bildirileri ve gerekse konukseverliği ile katkıda bulunmuştur.

2010 yılında Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında yeniden başlatılan Eski Van Şehri, Kalesi ve Höyüğü Kazıları ile yeni bir döneme adım atılmıştır.  Eski Van Şehri, Sitadel ve Höyük’te  ayrı ayrı yapılan disiplinlerarası çalışmalar büyük ve önemli bir proje olarak tarihteki yerini almaya başlamıştır.

08/03/2013