ISBSA (International Symposium on Ship and Boat Archaeology) 11 Mainz 2006

Tekne ve Gemi Arkeolojisi Toplantısı ISBSA:
İstanbul, Sualtı ve Gemi Arkeolojisinin Duayenlerine Ev Sahipliği Yapacak
Dr. Ufuk Kocabaş
İlk defa 1976 yılında gerçekleştirilen ve bu tarihten itibaren üç yılda bir tekrarlanan “International Symposium of Boat and Ship Archaeology-Uluslararası Gemi ve Tekne Arkeolojisi Sempozyumu’nun on birincisi (ISBSA 11) Almanya’nın Mainz kentinde 25-29 Eylül 2006 tarihleri arasında yapılmıştır. Ev sahipliğini Römisch-Germanisches Zentralmuseum, Museum für Antike Schiffahrt’ın üstlendiği sempozyumun sekretaryasını müze müdürü Dr. Ronald Bockius gerçekleştirmiştir.  Dünyanın önde gelen gemi ve tekne arkeolojisi uzmanlarının katıldığı ISBSA 11, “Between the Seas: Transfer and Exchange in Nautical Technology” konu başlığı altında sunulan bildirilerden oluşmuştur.
Sempozyum, 25 Ekim Pazartesi günü açılış konuşmaları ile başlamış, 1. oturum “İç Bölgelerden Haberler”, 2. oturum “Kuzey Denizinden Haberler” ve 3. oturum “Akdeniz’den Haberler” konu başlıklarından oluşmuştur. 26 Ekim Salı günü gerçekleştirilen 4.oturum “İç Bölgelerde Navigasyon ve Batıklar” ve 5.oturum: “Araştırma Teknikleri” konularına ayrılmıştır. 27 Ekim Çarşamba günü tüm katılımcılar Ren nehrinde kullanılan teknelerin sergilendiği Koblenz şehrindeki Rhain Müzesi’ni ziyaret etmişlerdir. 28 Ekim 2006 Perşembe günü gerçekleştirilen 6.oturum “İç Bölge-Deniz Etkileşimi” konu başlığından oluşmuştur.
28 Eylül gününün son oturumu, sempozyumun üç yıl sonra hangi ülke ve şehrinde olacağına dair oylamaya ayrılmıştır. Daha önceki sempozyumlar; 1976 Greenwich-İngiltere, 1979 Bremerhaven-Almanya, 1982 Stockholm-İsveç, 1985 Porto- Portekiz, 1988 Amsterdam-Hollanda, 1991 Roskilde-Danimarka, 1994 Ile Tatihou-Fransa, 1997 Gdansk-Polonya, 2000 Venedik-Italya, 2003   Roskilde-Danimarka’da yapılmıştır. 2009 yılının adayları; Bilbao-İspanya adına Mates Luque ve İstanbul-Türkiye adına Prof. Dr. Nergis Günsenin ve Dr. Ufuk Kocabaş olmuştur. Türkiye adına Prof. Dr. Nergis Günsenin’in yaptığı tanıtım sunumunun ardından Almanya, Danimarka, Fransa, İtalya ve Polonya’dan oluşan seçici kurulun oy birliği ile 12. ISBSA’nın İstanbul’da gerçekleştirilmesine karar verilmiştir.
29 Ekim Cuma günü gerçekleştirilen 7.oturum “Gemi Yapım Teknolojisi” konu başlığına ayrılmıştır. 30 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirilen sempozyum sonrası gezisinde ise Speyer kentindeki “Historisches Museum” ziyaret edilerek, Ren nehrinde ele gecen sualtı kalıntıları incelenmiştir.
Sempozyuma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri’nin desteklediği “Camalti Burnu I Wreck Iron Anchors” başlıklı bildirisiyle katılan Dr. U. Kocabaş,  “İstanbul Üniversitesi Yenikapı Batıkları Belgeleme, Konservasyon, Restorasyon ve Rekonstrüksiyon Projesi”nin tanıtım çalışmalarını gerçekleştirmiştir. Böyle bir toplantının İstanbul’da yapılacak olması, ülkemiz denizcilik tarihi açısından büyük önem taşımaktadır. Yıllardır katıldığı ISBSA’larda, meslektaşlarının neden Türkiye’nin aday olmadığını sorduklarını belirten Prof. Günsenin  “Doğru zamanın geldiğine inanarak, 2009 yılı için adaylığımızı koyduk. Aday şehir ve sempozyum düzenleyicisi için, zor kriterlerin olduğu bir toplantı ISBSA. Konunuzda belli bir akademik düzeye gelmeniz, temsil ettiğiniz kurumun önemi ve toplantıyı düzenleyeceğiniz şehrin ISBSA ilkeleriyle bağdaşması gerekli. Sempozyum temasını ‘kıtalararası’ olarak belirleyerek, İstanbul’un dünya üzerindeki coğrafi değerinin tartışılmaz olduğunu zaten vurgulamış olduk. İstanbul Üniversitesi gibi ülkemizin en köklü Üniversitesi’nin üyeleri olmaksa en önemli avantajlarımızdandı.  İstanbul Arkeoloji Müzelerine bağlı olarak, Yenikapı’da kazısı süren ve Üniversitemiz, Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü’nün, başarılı çalışmalarıyla belgeleme, koruma ve onarım çalışmaları süren, Orta Çağlar’a tarihlediğimiz batıklar ise, dünyanın gözünün İstanbul’a dönmesini sağlayan diğer bir avantajımızdı. Yenikapı’da İstanbul Üniversitesi adına sürdürülen proje kapsamında, Koruma ve Onarım Bölümümüzün 2009 yılına kadar Yenikapı batıkları için Üniversitemizde kuracağı laboratuarları gezeceklerini vaat etmemiz ise, sempozyumu İstanbul’da düzenleyebilmemize gerekçe olan diğer önemli faktördü. ISBSA 12’ye şimdiden, ülke denizcilik ve özellikle gemiciliği üzerine araştırma yapmış olanlar hazırlansın lütfen. Hiç değilse, İstanbul’da yapılacak sempozyumda, Türk katılımcıların sayısını çoğaltalım…” demiştir.
İstanbul Üniversitesi adına Prof.Dr.Nergis Günsenin ve Dr.Ufuk Kocabaş tarafından düzenlenecek toplantı Pera Müzesinin desteği ile gerçekleştirilecek.

Fotoğraf Açıklamaları
1. XI. ISBSA toplantısına ev sahipliği yapan Museum für Antike Schiffart’da sergilenen Roma Dönemi nehir teknesi. (Fotoğraflar U. Kocabaş)
2. Museum für Antike Schiffart’da sergilenen, orijinal boyutlarına sadık kalarak inşa edilmiş tıpkıyapım.
3. Ren nehri üzerinde taşımacılık yapan gemiler ve Ortaçağ Şatoları

11/11/2013