“Tunnel to a Lost World” National Geographic

“Tunnel to a Lost World” (2008) National Geographic
Yönetmenliği Phill Day tarafından gerçekleştirilen National Geographic “Tunnel to a Lost World” (2008) belgeseli Ülkemizde “Marmaray Eski İstanbul’u Kurtarmak” adı ile yayımlandı. İstanbul Üniversitesi Yenikapı Batıkları Projesi çalışmalarla ilgili bilgi vererek belgesele katkı sağladı.
Tanıtım
Çağımızın en tutkulu mühendislik projelerinden birisi tüm hızıyla sürüyor… Dünyanın en derin sualtı tüneli, dünyanın en yoğun deniz ticareti hatlarından bir tanesinde, kritik bir fay hattının 12 mil açığında inşa ediliyor… Bu dev proje İstanbul’da inşaatı süren “Marmaray”dan başkası değil. İstanbul Boğazı’nın derinliklerinde üç futbol sahası uzunluğundaki bir alanı kapsayan Marmaray, tamamlandığında Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayacak…
Bu projede çalışan mühendislere göre onları belli bir ana dek en zorlayan nokta, tüneli anti-sismik teknolojiye ve büyük bir depreme her açıdan hazırlıklı kılmak olmuş… Ta ki, kazı aşamalarında karşı karşıya geldikleri, dünyanın en büyük deniz arkeolojisi keşiflerinden biri sayılan son derece iyi korunmuş batık gemiler ve antik liman kalıntılarına rastlayana dek. Bu yapım Marmaray projesinin üstün teknik ve mühendislik sırlarına odaklandığı kadar, İstanbul’un muhteşem tarihi mirasını da gözler önüne seriyor ve yaşadığımız coğrafyanın kültürlerin ve uygarlıkların beşiği olduğunu dünya çapında kanıtlıyor.
İzle:
11/11/2013