Bölüm Başkanının Mesajı

Prof.Dr. Ufuk Kocabaş-Bölüm/Anabilim Dalı Başkanı

Kültürel mirasımızın hazinelerini gelecek nesillere aktarabilmek ve bunun için her düzeyde nitelikli uzman yetiştirmek Bölümümüzün temel hedefi olacaktır.
Binyıllardır çok çeşitli uygarlıkların beşiği olan Türkiye, üzerinde birçok kültürün bugüne bıraktığı mirasın izlerini taşımaktadır. Bu çeşitlilik ve zenginlik, Türkiye’yi belki de dünyada tek örnek yaparken, bu mirası korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak için belirlenecek politika ve stratejiler için çok büyük çabalar harcanmasını da zorunlu kılmaktadır. Ülkemizin bu zengin kültürel mirasının korunmasında öncü misyon üstlenen İstanbul Üniversitesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü dört yıllık lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimindeki güçlü ve deneyimli akademik kadrosu ile eğitim faaliyetlerini 1995 yılından beri sürdürmektedir. Nitelikli koruma-onarım uzmanları yetiştirmek için ders programlarımız ve içerikleri gelişmelere paralel olarak güncellenmekte ve laboratuvar imkânlarımız her geçen gün güçlenmektedir. Öğrencilerimize çok iyi bir teori eğitimi vererek, uygulamadaki becerilerini de en üst seviyeye çıkartmak temel hedefimiz.
Bölüm Bünyesinde yer alan Genel Koruma ve Onarım Anabilim Dalı’nın ardından Ülkemizde diğer bir ilki gerçekleştirerek Sualtı Kültür Kalıntılarını Koruma Anabilim Dalı’nı kurduk. Anabilim Dalımız tarafından sürdürülen “Yenikapı Batıkları Projesi” dünyanın en önemli ilk on projesi arasında değerlendiriliyor. Fakültemiz yerleşkesinde kurulan “Gemi Konservasyon ve Rekonstrüksiyon Laboratuvarımız” teknik altyapısı ve imkânlarıyla uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapıyor. Bu kapsamda 2013 yılında ICOM-CC WOAM kongresine ev sahipliği yapan Bölümümüz bu sınavı başarıyla geçti.
Mezunlarımız şu anda Türkiye’nin dört biryanında müzelerde, koruma onarım laboratuvarlarında, üniversitelerde ve kütüphanelerde eski eserlerin korunması konusunda söz sahibi oldular ve önemli bir boşluğu doldurdular. Kültürel mirasımızın hazinelerini gelecek nesillere aktarabilmek ve bunun için her düzeyde nitelikli uzman yetiştirmek Bölümümüzün temel hedefi olacaktır.

28/10/2013