Eski Van Şehri, Kalesi ve Höyüğü Kazıları

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eski Çağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr. Erkan Konyar’ın  başkanlığını yaptığı Eski Van Şehri, Kalesi ve Höyüğü Kazılarının 2014 Yılı Çalışmaları Bilgilendirme Toplantısı 4 Nisan Cuma günü Tarih Seminer Kitaplığı’nda gerçekleştirilmiştir.  Kazıda yer alan uzman ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda 2013 kazı sezonu ile ilgili bilgilendirme yapılmış, 2014 kazı sezonu programına dair bilgiler paylaşılmıştır.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle İstanbul Üniversitesi adına     Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında yürütülen Eski Van Şehri, Kalesi ve Höyüğü Kazıları 2010 yılından beri birçok değişik üniversiteden her yıl 50’nin üzerinde öğretim üyesi ve öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmektedir. Çalışmalar Van Kalesi, Van Kalesi Höyüğü ve Eski Van Şehri olmak üzere üç alanda devam ettirilmektedir. İlk Tunç Çağı’ndan, 20. yüzyılın başına kadar stratigrafi veren arazide, alan çalışmalarının yapılmasının yanı sıra, koruma ve onarım projeleri de hayata geçirilmektedir.

2013 kazı sezonunda, Van Kalesi’nin güneyinde yer alan Eski Van Şehri’nde yoğunlaşan çalışmalarda, 48 açmada çalışılmış, Osmanlı Dönemine ait kuzey-güney ve doğu-batı istikametinde cadde-sokaklar ortaya çıkarılmıştır. 20.yüzyılın başına kadar kullanılan Eski Van Şehri’ndeki kazı çalışmalarında farklı dönem ve stillere ait buluntular ortaya çıkarılmıştır. Van Kalesi’nin güneyinde yer alan ve 2010 yılından beri çalışılan Van Kalesi Höyüğü’ndeki arazi çalışmaları, 3 açmada devam etmiş, Urartu Dönemi’ne ait sivil mimari hakkında önemli bilgiler elde edilmiştir. Çalışılan alanlardaki mimari öğeleri çevresel etkilerden korumak amacıyla pasif koruma yöntemleri uzmanlar tarafından uygulanmıştır. Ayrıca kazı alanlarının, Jeoradar ve elektromanyetik sistemlerle yeraltı taraması yapılmış, Tuşpa’nın anıt eserlerinin çizim ve belgeleme çalışmaları, kazı alanlarındaki mimari eserler için restorasyon ve konservasyon projeleri hazırlanmış ve hayata geçirilmiştir.

09/04/2014