“Uluslararası Enformatik Çerçevesinde İncelemeler Kongresi 2: Tekno&Tarih | International Congress “In The Frame Of Informatics 2″: Techno&History”

İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü, İ. Ü. Tarih Bölümü ve İ. Ü. Avrupa Birliği Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile 13-14 Ekim 2014 tarihlerinde “Uluslararası Enformatik Çerçevesinde İncelemeler Kongresi 2: Tokno&Tarih” başlıklı bir kongre düzenlenecektir. Kongrenin yeri ise İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kurul Odası olarak planlanmaktadır.

Tarih Bilişim Gözü ile Mercek Altında… İnsanların ihtiyaçlarına uygun alet ve araçların yapılması, kullanılmasına imkân sunan bir bilgi bütünü olarak tanımlanan teknoloji tarih disiplinine yeni boyutlar kazandırmaktadır. Teknolojinin tarihi kaynakların arşivlenmesi, erişilebilirliği ve değerlendirilmesi süreçlerinde sağladığı kolaylık bu yeni boyutlardan sadece bir tanesidir. Günümüzde teknoloji, veri paylaşımının en etkin şekilde kullanılmasını sağlayarak tarihsel çalışmaların vazgeçilmez bir parçası olmuştur.  Teknolojinin yüksek performanslı akıllı elektronik cihazlar olarak tanınmaya başladığı çağımızda doğru olarak yeniden tanımlanması önem taşımaktadır. Teknoloji barınmadan beslenmeye, sosyal yapıdan kültüre insanların ihtiyaçları karşılayan araç ve bilgilerin tümü olarak değerlendirilmelidir. Böylece teknoloji insanoğlunun binlerce yıllık geçmişine şekil veren en önemli etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu etkenin tarihsel gelişimine, günümüzde bize sağladığı araçlarla ışık tutmak tarihsel bir zorunluktur. Teknoloji ile tarihin yukarıda söz edilen ilişkileri değerlendirildiğinde bu yıl enformatik çerçevesinde incelenmek üzere “Tekno&Tarih” başlığı seçilmiştir.  Kongre kamu ve özel sektörden Tekno&Tarih konusu ile ilgilenen tüm araştırmacılara iki gün boyunca tanışma ve tartışma platformu sunacaktır. Yurt-dışından da katılımın gerçekleşmesi beklenen organizasyonda; alanında uzman araştırmacılar önemli konulara değinen konuşmalar yapacaklardır. Kongrede sunulan bildirilerden seçilecek olanlar, ulusal saygınlığı bulunan dergilerde makale olarak yayınlanacaktır.

ARAŞTIRMA KONULARI
  •  Teknoloji ile Tarih Eğitimi
  • Tarihi Arşivlerken Bilişim Teknolojilerini Kullanmak
  • Tarih Ders Kitaplarında Bilgi ve Teknoloji Yönetimi