ŞEHRİ TANIMAK – Cengiz Bektaş

Şehri Birlikte Tanımaya Ne Dersiniz?

Cengiz Bektaş’la Şehri Tanımak

14 Aralık 2017 Perşembe Saat 16.00

Edebiyat Fakültesi Amfi 10

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü ile Şehir ve Toplum Kulübünün birlikte düzenlediği ve Kent Çalışmaları’nın katkı verdiği “Şehri Tanımak” başlıklı yeni etkinlik dizisi başlamıştır.

Şehri nasıl tanıyacağımızı konuşmak ve şehri kavramak için şehri nasıl öğreneceğimizi ve onunla nasıl iletişim kuracağımızı anlamak amacıyla düzenlenen “Şehri Tanımak” etkinliğinin ikinci konuğu Cengiz Bektaş.

Cengiz Bektaş’in konuk olacağı program, 14 Aralık 2017 Perşembe günü saat 16:00’da Edebiyat Fakültesi Amfi 10’da gerçekleştirilecektir.

Davetlisiniz…

Cengiz BEKTAŞ

1934 Denizli’de doğdu, orta öğrenimini İstanbul Erkek Lisesi’nde, yüksek öğrenimini Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (DGSA) Süsleme, Mimarlık Bölümleri ile Münih Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde yaptı. 1959 yılında yüksek eğitimini tamamladı. 1960’ta Alman şehircilik kurslarına katıldı. Almanya’da serbest mimar olarak çalıştı. Orada girdiği iki yarışmada ödül aldı.

ODTÜ’ye öğretim görevlisi olarak çağrılınca, Türkiye’ye döndü. 1962 – 63 öğretim yılında ODTÜ İnşaat İşleri Başkanlığı, Mimarlık işliğini bir yıl yönetti.

1963’te Ankara’da Oral Vural ile birlikte kendi mimarlık işliğini kurdu. 1963–69 yılları arasında yalnızca altı yıl süreyle mimarlık-şehircilik yarışmalarına girdi. 25’in üzerinde ödül kazandı. Cumhuriyet dönemi mimarlık tarihi örnekleri arasında sayılan yapılar gerçekleştirdi. 2 kez Ulusal Mimarlık Ödülü aldı. Akdeniz Üniversitesi (Antalya) Sosyal – Kültürel Özek yapısıyla 2001 yılında Uluslararası Aga Khan Ödülü’nü kazandı. Ankara’daki Türk Dil Kurumu yapısı, mimarlarca Cumhuriyet dönemini simgeleyen yirmi yapıdan biri sayıldı. 2014 yılında kendisine Uluslararası Mimar Sinan Ödülü ilk kez Cengiz Bektaş’a verildi.

Cengiz Bektaş 1950’de bir Denizli güncesinde yazdığı köşe yazıları ile yazın yaşamına girdi. 1954’de D.G.S. Akademisi’ndeki, Bedri Rahmi’nin seçici kurulda olduğu şiir yarışmasında birincilik kazandı. 1960 yılında Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türkçe Dergisi’nde Bektaş’ın şiirlerini Türkiye’de ilk kez yayımladı. Şiirleri onaltı dile çevrildi. Şiir betikleri ile birlikte mimarlık, kültür konularını işleyen 95 yapıtı vardır. Yurtdışında, yurt içinde sayısız toplantıya katıldı, bildiriler verdi. Ansiklopedilere maddeler yazdı.

Bir dönem Uluslararası PEN Türkiye Bölümü 2. Başkanlığı, 6 yıl Türkiye-Yunanistan Dostluk Derneği Başkanlığı, 6 yıl Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanlığı yaptı. TYS Onur Kurulu Üyesidir.  Bektaş, 2 yıl TMMOM Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi görevini yürüttü.

Amerika’da, Almanya’da, Makedonya’da konuk öğretim görevliliği yaptı. 1 yıl Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde, 1,5 yıl Trakya Üniversitesi’nde ‘Halk Yapı Sanatı’ dersi, Marmara Üniversitesi’nde ‘Sanat Felsefesi-Sanat Sosyolojisi’ dersleri, 10 yıl Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde ‘Estetik’ dersi verdi. 1999’dan beri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehircilik Bölümü’nde, lisansüstü öğrencileri için ‘Kültürün Planlamaya Etkisi’ ve ‘Kültürümüzün Oylumları’ dersi vermektedir.

Bazı Yayınları

• Mimarlıkta Eleştiri, Ankara, Dost Yayınları, 1967.
  • Kimin Bu Sokaklar: Alanlar-Kentler, İstanbul, Alan Yayıncılık, 1987.
  • Kentli olmak ya da Olmamak, İstanbul, Evrensel Basım Yayın, 1999.
  • Yaşama Kültürü, İstanbul, Literatür Yayıncılık, 2003.
  • Anadolu’lu İnsan Olmak, İstanbul, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2011.
  • Denizli, İstanbul, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2011.
  • İstanbul, İstanbul, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2011.
  • Kent-Kültür-Demokrasi, İstanbul, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2011.

.
28/11/2017