Prof. Dr. Ali GÜZELYÜZ’E Ödül Töreni

PROF. DR. ALİ GÜZELYÜZ’E İRAN BİLİM, ARAŞTIRMA VE TEKNOLOJİ BAKANINDAN ÖDÜL

17-18 Ocak 2017 tarihlerinde Tahran’da Allame Tabatabai Üniversitesi’nin konferans salonunda düzenlenen ve 42 ülkeden 82 bölüm başkanının katıldığı “Uluslararası Fars Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanları Sempozyumu”nda, Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı ve Şarkiyat Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Güzelyüz, çalışmalarından dolayı ödüle layık görüldü.

İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Dr. Muhammad Farhadi yaptığı konuşmada “42 ülkeden katılan Fars Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanları arasında 3 ülkeden birer kişi araştırma, çeviri ve faaliyetleriyle öne çıkmış ve takdire layık görülmüştür” dedi.

Plaket ve ödüllerin dağıtılmasından sonra Fars Dili ve Edebiyatı öğretimi alanında ülke raporlarının sunulduğu oturumlar başladı.

Prof. Dr. Ali Güzelyüz, “Başlangıçtan Günümüze Kadar Türkiye’de Fars Dili ve Edebiyatı Öğretimi” konulu ülke raporunu sözlü olarak sundu. Güzelyüz, konuşmasında “Eski adıyla Dârülfünun olan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde 15 Ağustos 1900’de yapılan düzenlemede hazırlanan ders programında Fars Edebiyatı dersleri göze çarpmaktadır. Dolayısıyla İstanbul Üniversitesi’nde Fars Dili ve Edebiyatı öğretimi, bütün İran Üniversitelerinden daha eski bir geçmişe sahiptir.” dedi.

42 ülkeden Fars Dili ve Edebiyatıyla ilgili ülke raporlarının sunulduğu sempozyum iki gün sürdü.

iran-1

iran-2