Lisans Programı

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü, Yüksek Öğretim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan Türk Psikologlar Derneği tarafından akredite edilerek hem bilimsel üretim hem de öğretim süreçlerinin düzenlenmesi bakımından yeterli niteliklere sahip olduğunu belgeledi ve akreditasyon belgesini almaya hak kazandı.

Ülkemizde kurulan ilk psikoloji bölümü olan ve ilk mezunlarını verdiği 1938 yılından bu yana bu bilimin gelişimine hizmet veren bölümümüz 21. yüzyılda da niteliklerini geliştirmeye devam ederek çalışmalarını sürdürmektedir.

Psikoloji Bölümü lisans programı Türkiye’de psikoloji bilimini üretmek, yaygınlaştırmak ve psikolog yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Halen, bölümümüz, kuruluşundan bugüne taşıdığı alanında öncü olmak vizyonuyla, bilimsel araştırma ve yayınlarıyla ulusal ve uluslararası camiada tanınan ve yetkin psikologlar yetiştiren bir kurum olmayı hedeflemektedir.

Bölümümüze öğrenci seçimi ÖSYM’nin Lisans Yerleştirme Sınavı’ndan elde edilen puana göre yapılır. Bölümümüzün kontenjanı 75 kişidir.

İstanbul Üniversitesi ya da o zamanki adıyla Darülfünun Edebiyat Şubesinde psikoloji derslerinin Felsefe Kürsüsü çatısı altında 1915 yılından itibaren verilmeye başlandığı bilinmektedir. Psikoloji eğitimi ise 1919 yılında, Umumi Psikoloji Kürsünün başına getirilen M.Şekip Tunç’la birlikte başlamıştır. O günlerden bu yana lisans ve yüksek lisans-doktora düzeyinde verdiği eğitimi sürdürmekte olan bölümümüz, 2000’li yıllardan itibaren yürütülen araştırma projeleri ve yayınlanan eserlerle çalışmalarını sürdürmektedir.

Bölümümüzde psikolojinin sosyal, deneysel, gelişim, klinik ve endüstri-örgüt alt dallarında dersler verilmekte ve çalışmalar yapılmaktadır.

Bölümümüzden mezun olan öğrencilerin;

1. Psikolojinin alt alanlarını ve bunların çalışma konu ve yöntemlerini kavramış
  2. İnsanı biyolojik, psikolojik, sosyal ve kültürel bir bütün olarak değerlendirebilen
  3. Mesleki sınır ve yetkilerinin farkında, mesleki etik prensiplerini bilen
  4. Bilimsel bakış açısına sahip, bilimsel araştırma yapıp raporlayabilen
  5. Sorgulayıcı, eleştirel ve çok boyutlu düşünebilen kişiler olmaları hedeflenmektedir.

Bölümümüz mezunları, insan kaynakları bölümleri, araştırma şirketleri, danışmanlık merkezleri, rehberlik ve araştırma merkezleri, okullar, rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri, özel eğitim merkezleri, hastaneler, hapishaneler, çocuk mahkemeleri gibi kurum ve kuruluşlarda psikolog olarak çalışabilmektedir.

Öğrenci işlerine ulaşma için lütfen tıklayınız.

Ders içeriklerine ulaşmak için tıklayınız.

25/02/2017