Anabilim Dalı Hakkında

Genel Bilgiler

İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Edebiyat Fakültesi’nin en eski birimlerinden biri olup, 1930′lu yılların sonunda, Halide Edip Adıvar başkanlığında, Türk kültürü ve İngiliz edebiyatı arasındaki etkileşime katkıda bulunmak amacı ile kurulmuştur. Anabilim Dalında, geçmiş yıllarda, Vahit Turhan, Mina Urgan, Berna Moran, Sencer Tonguç, Özcan Başkan, Cevat Çapan, Akşit Göktürk gibi öğretim üyeleri hizmet vermiştir.

Anabilim Dalı, biri ulusal diğeri uluslararası olmak üzere iki konferans düzenlemektedir. Akşit Göktürk’ü Anma Toplantısı, 1962-1988 yılları arasında görev yapmış olan ve 1988 yılında kaybettiğimiz, aydın bilimadamı ve sevgili hocamız Prof. Dr. Akşit Göktürk’ün anısına, 1999 yılından bu yana  ve 2010 yılından itibaren uluslararası olarak her yıl düzenlenen, yazın, eleştiri ve çeviri konularında bildirilerin sunulduğu akademik nitelikli bir toplantıdır. Spekülatif Kurgu Konferansı, 2009 yılından itibaren iki yılda bir düzenlenmekte olan Korku Anlatıları Konferansı’nın yerini alan ve spekülatif anlatılar üzerine Türkçe bildirilerin sunulduğu ulusal bir konferanstır. Ayrıca her yıl düzenlenen, Halide Edip Adıvar Araştırma, Berna Moran Şiir ve Mina Urgan Öykü yarışmaları düzenlenmektedir.

Anabilim Dalının Amaçları

İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, temel İngilizce bilgisine sahip öğrencilerin İngiliz Dili ve Edebiyatı konularında çalışmalar yaptıkları bir bölümdür. Yabancı Diller Bölümü tarafından İngilizce hazırlık programı uygulanan Anabilim Dalının lisans, yüksek lisans ve doktora programları İngiliz edebiyatı, edebiyat ve kültür kuramları ve çeviri çalışmaları olmak üzere geniş bir alanı kapsamaktadır. İlk yılda, İngiliz edebiyatına toplu bir bakışın yanısıra, çeşitli edebiyat metinlerine odaklanılır. İkinci, üçüncü ve dördüncü yıllarda İngiliz edebiyatının bütün dönemlerinin belli başlı edebiyat metinleri, dönemlerinin özellikleri ile birlikte bir sistem içerisinde incelenir. İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında, ileri düzeyde İngilizce bilen öğrenciler, başlangıcından günümüze, metinler eşliğinde, İngiliz dili ve edebiyatı alanında, şiir, tiyatro, roman, kısa öykü ve eleştiri konularında öğrenim görürler. Eleştiri ve çağdaş eleştiri kuramları da, daha çok üçüncü ve dördüncü yıllarda verilmektedir. Anabilim dalı, İngiliz edebiyatı ve dil araştırmalarına yöneltici kapsamlı bir program izlemektedir.

About the Department

The department of English Language and Literature is one of the oldest departments of the Faculty of Letters. It was founded in the leadership of Halide Edip Adıvar at the end of 1930s to contribute to the interaction between Turkish culture and English literature. Vahit Turhan, Mina Urgan, Berna Moran, Sencer Tonguç, Özcan Başkan, Cevat Çapan and Akşit Göktürk were among of the academic staff of the department in the past. The department offers undergraduate, MA and PhD programmes that cover a wide range of areas in English literature, literary and cultural theory and translation studies.  The department also organises two conferences, one national, the other international. The Akşit Göktürk Conference is an academic conference at which papers on literature and criticism are presented. It has been organized annually between 1999 and 2009 to commemorate Akşit Göktürk, our beloved professor who taught in the department between 1962-1988, and whom we lost in 1988. Since 2010 the conference is held internationally. The Speculative Fiction Conference, replacing the Horror Narratives Conference held in 2009 for the first time, is a biannual national conference that welcomes presentations in Turkish on speculative narratives. Moreover, every year Halide Edip Adıvar Research, Berna Moran Poetry and Mina Urgan Short Story competitions are held by the department.

11/12/2012