Anabilim Dalı Hakkında

Anabilim Dalı Tarihçesi İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı 1933 yılında İstanbul Üniversitesi’nin kurulmasının ardından Fransız ve Roman Filolojisi adıyla, savaş sonrası Almanya’dan Türkiye’ye gelen bilim adamlarınca kurulmuştur. Türkiye’nin ilk filolojilerinden olan Fransız Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı yabancı bilim adamlarının öncülüğünde Türkiye’nin önde gelen edebiyat araştırmacısı, dilbilimci, eleştirmen ve çevirmenlerini yetiştirmiştir. Türkiye’de dilbilim, anlambilim ve göstergebilim gibi bilim dallarının tanınmasında önemli bir işlev üstlenen Fransız Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Prof. Dr. Süheylâ Bayrav, Prof. Dr. Nesterin Dirvana, Prof. Dr. Berke Vardar, Prof. Dr. Tahsin Yücel, Prof. Dr. Nuran Kutlu, Prof. Dr. Erdim Öztokat, Prof. Dr. Osman Senemoğlu, Doç. Dr. Adnan Benk’in de aralarında bulunduğu değerli bilim adamlarının görev aldığı bir bölüm olarak günümüzde de çağdaş bilimsel akımların ülkemizdeki temsilcisi, önemli edebiyat araştırmalarının izleyicisi olmayı sürdürmektedir. Anabilim Dalı Programı Fransız Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı bir yıl hazırlık, dört yıl da lisans olmak beş yıllık bir eğitimi kapsamaktadır. Hazırlık muafiyet sınavını aşamayan tüm öğrenciler Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından yürütülen hazırlık sınıfı programına kayıt olurlar. Hazırlık programında, Avrupa Birliği Eğitim Komitesi tarafından hazırlanan “Avrupa Diller Ortak Bildiri Metni” kriterleri çerçevesinde hazırlanan ders içerikleri ile öncelikle iletişim amaçlı yabancı dil eğitimi hedeflenmektedir. Dört yıllık lisans eğitimi ise dil ve edebiyat ağırlıklıdır. Birinci öğretim yılında hazırlık sınıfında edinilen bilgilerin pekiştirilmesi önemsenmektedir. Dil eğitimi ile edebiyata giriş derslerinin ardından ikinci yıldan başlayarak ağırlıklı olarak edebiyat ve dilbilim dersleri verilmektedir. Lisans öğretiminde, öğrencinin Fransız kültürü ve edebiyat birikimine ulaşması amaçlanmaktadır. Edebiyat derslerinde, Ortaçağ döneminden yirminci yüzyıla uzanan bir yelpazede roman, öykü, tiyatro gibi temel edebiyat türleri işlenmektedir. Kuramsal derslerde, tarihsel, izleksel, göstergebilimsel gibi farklı inceleme yaklaşımlarıyla öğrencilerimiz edebiyat metnini bilimsel bir açıdan inceleme olanağı bulmaktadırlar. Dilbilim derslerinde dil ve anlam olguları ele alınmakta, Avrupa dilbiliminin önde gelen kuramları öğretilmektedir. Anabilim Dalının Etkinlikleri Anabilim Dalımız İstanbul Fransız Kültür Merkezi ile yakın bir çalışma düzeni içinde, Fransız yazar ve eleştirmenlere de konferanslar aracılığıyla ev sahipliği yapmaktadır. Dergilerimiz Türkiye’de ilk bilimsel dergilerden olan Dilbilim Dergisi ve Fransız GERFLINT’e bağlı yayın organı olan Synergies Turquie Anabilim Dalımız tarafından yayına hazırlanmaktadır. Dilbilim dergisine ulaşmak için tıklayınız. Synergies Turquie dergisine ulaşmak için tıklayınız. Erasmus İkili Anlaşmaları Anabilim Dalımızın Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde Erasmus öğrenci değişim anlaşmaları bulunmaktadır. Bu program çerçevesinde René Descartes Üniversitesi (Fransa), Paris Est Créteil Val de Marne Üniversitesi (Fransa),  Orléans Üniversitesi (Fransa), Aristote Üniversitesi (Yunanistan), Verona Üniversitesi (İtalya), Saint-Jacques de Compostella Üniversitesi (İspanya) ile ikili anlaşmalarımız bulunmaktadır.
11/12/2012