Fakültemiz ve Erasmus

İsmini hem Hollandalı düşünür Desiderius Erasmus of Rotterdam’dan hem de EuRopean Community Action Scheme for the Mobility of University Students’ ın (Üniversite Öğrencilerinin Hareketliliği için Avrupa Topluluğu Eylem Programı) kısaltmasından alan Erasmus Öğretim Üyesi ve Öğrenci Değişimi Programı üye ülkeler arasında yüksek öğretimdeki hareketlilikle birlikte öğretimin kalitesini artırmak amacıyla ilk defa 1987 yılında değişim programlarını başlatmıştır. Bu tarihten bu yana 2.2 milyon öğrenci ve 250.000 öğretim üyesi Erasmus’tan faydalanarak programın öncelikli amacının yanında Avrupa halkları arasında değişik kültürleri de yerinde tanıma imkanını bulmuştur. 27 Avrupa Birliği üyesi ile birlikte Türkiye, Norveç, İzlanda, Lihtenştayn ve 2009 yılında üyeliğe kabul edilen Makedonya ve Hırvatistan ile birlikte 33 ülkenin katılımından oluşan Erasmus’un yıllık bütçesi 450 milyon avrodan oluşmaktadır.

Aday öğrencilerin için bağlı bulundukları eğitim kurumlarında ilk yılını tamamlamış olma şartının arandığı programda en az üç aylık bir süreyle başka bir Avrupa ülkesinde eğitime devam edilmesine olanak sağlanır. Öğretim üyelerinin ise misafir öğretim üyesi olarak bulunacakları kurumda en az beş saat ders vermeleri gerekmektedir.

2007 ve 2008 verilerine göre “Dünyanın en iyi 500 üniversitesi” sıralamasına Türkiye’den giren 6 üniversiteden biri olan İstanbul Üniversitesi 1453’te kurulan Sahn-ı Seman medreselerinin bir devamıdır. İsmini 31 Mayıs 1933 tarihli kanun ile alan Üniversite’de Edebiyat Fakültesi, kanunun 1 Ağustos 1933’te yürülüğe girmesi ile faaliyetine başlamıştır. Günümüzde 21 ana bölümle zengin bir yelpazaye sahip olan Fakülte’de özellikle Farsça, Arapça, Urduca ve Çince ile Doğu, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Almanca, Yunanca ve Fransızca’yla Batı ve Rusça, Makedonca ve Lehçe ile Slav dillerinde eğitim veren bölümlerin bulunması Fakültemize Erasmus programı açısından zengin ve dinamik bir eğitim hareketliliği sağlamaktadır.

Erasmus Öğretim Üyesi ve Öğrenci Değişimi Programını yürütmek amacıyla Edebiyat Fakültesinde bulunan Erasmus Ofisimiz, resmi tatil günleri hariç yılın tamamında gelen ve giden öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliği başvuruları ve sorularınız için açıktır.

29/01/2013