Export date: Sat Sep 23 0:19:10 2017 / +0000 GMT

Dostlar Beni Hatırlasın

İstanbul Üniversitesi, Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen  “Dostlar Beni Hatırlasın” adlı programla Âşık Veysel, ölümünün 44. yılında anıldı. Program, Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz'in konuşmasıyla başladı. Emeksiz, Türk Âşıklık geleneği ve Âşık Veysel'in bu gelenek içindeki özel yerinden bahsetti.   Âşık Veysel'in hayatı, kişiliği, dünya görüşü ve şiirlerinden yansımalarını aktardı. Emeksiz, Veysel'in şiirinin temel konularını özetledi ve onun dert, tabiat, vatan ve millet şairliği yönüne vurgu yaptı. Veysel'de görmemiz gereken en önemli farkındalıklardan birinin samimiyet olduğunu, onun varlığa, canlı ve cansız bütün nesnelere saygı duyan, sazıyla, sözüyle can veren bir usta olduğunu anlatarak dünyayla anlaşmazlığının da tabiatla değil, insanla olduğunu ifade etti.

Emeksiz'in ardından, Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan, Veysel'in Türk şiirinin ve genel olarak Türk Edebiyatının her alanına yayılan hikmet geleneğinin temsilcisi olduğunu belirtti, kültür temsilciliğine dikkat çekerek büyük Azeri şairi Şehriyar ile karşılaştırdı. Âşık Veysel'in şiirinin ırkları ve mezhepleri aşan birleştirici yönüne vurgu yapan Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan, aile arşivlerinde bulunan, Veysel'in kendi sesiyle yaşam hikâyesinden kesitler ve türküler içeren ses kayıtlarını dinleyicilerle paylaştı. Ardından Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz, türkünün kültür içindeki önemini, milletlerin var olabilmesi için gerekliliğini belirtti, Veysel'in  “Türküz Türkü Çağırırız” şiirini seslendirdi. Program, Meliha Kılıç'ın solistliğiyle Âşık Veysel'in türkülerinden oluşan bir konserle sona erdi.

as%cc%a7ik_veysel-page-001

Post date: 2017-03-21 16:17:53
Post date GMT: 2017-03-21 13:17:53

Post modified date: 2017-08-03 10:09:30