Doğumunun 10. Yılında Şehriyar

Türk dünyasının, özellikle de Azerbaycan sahasının en büyük şairlerinden biri olan Şehriyar, hiç şüphesiz, kendi halkına, adet, gelenek-göreneklerine, ana dili olan Türk diline verdiği önemle halk arasında derin ve sarsılmaz bir itibara ulaşmıştır. İnsani, felsefi, muhteva ve kapsam açısından özgün olan Şehriyar, Firdevsi’nin doğasını ve destansı ruhunu, Nizami’nin meclisleri süsleyişini, Senayi’nin hikmetini, Mevlevi’nin irfanını, Sadi’nin inceliğini eserlerinde adeta bir inci gibi Türk edebiyatına sunmuştur. Aşık tarzı şiire, geleneksel söz kalıplarına, atasözlerine, deyimlere müracaatı ile sahasında bir çığır aşmış; Güney Azerbaycan Türkçe’sini ayağa kaldırmış, kültürü sanatkarane biçimde işleyerek yerelden evrensele ulaşmıştır. “Türkün dili tək, sevgili istəkli dil olmaz. Özgə dile qatsan, bu əsil dil əsil olmaz.” Beytiyle de ifade ettiği üzere, ana dil şuurunu işleyen, nesillere adeta bir hazine bırakan Türk Şairi Şehriyar’ı, Doğumunun 110. Yılında anma etkinliğimize değerli teşriflerinizi bekliyoruz.

Tarih: 31 Ocak 2017, Saat: 19.00
Yer: İstanbul Üniversitesi Kongre Merkezi, Beyazıt