Orta Sınıflar ve Sosyal Hareketlilik

sosyal hareketlilik atölye afiş 2

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde “Orta Sınıflar ve Sosyal Hareketlilik” konusu çerçevesinde bir çalıştay gerçekleştirilecektir. 20-21 Ocak 2016 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezindegerçekleştirilecek çalıştayda alandan çok sayıda uzmanın katılımıyla konunun farklı yönleri ile ele alınması hedefleniyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızlı bir toplumsal değişim yaşanmakta; iktisadi, siyasi ve sosyal yapılar değişmekte ve bunlara bağlı olarak sosyal tabakalaşmada da önemli değişimler gerçekleşmektedir. Bütün toplumsal katmanlarda yaşanan değişimlerin en dramatik olanı orta sınıfların yaşadığı dönüşüm olarak görülebilir. Fordist dönemin yerleşik orta sınıfı günümüzde hayli değişken ve giderek daha parçalı bir hal almaktadır. Sosyal hareketliliğin çok yoğun olduğu bu toplumsal katman, bir taraftan yukarıya, diğer taraftan da yoğun bir biçimde aşağıya doğru bir hareketlilikle yeni biçimlere bürünmektedir. Dolayısıyla orta sınıfların değişimini sosyal hareketlilikle birlikte ele almak, meselenin farklı yönleriyle (pek ele alınmayan bu boyutuyla) derinlikli bir biçimde, tartışılmasına zemin hazırlayacaktır. Dahası Türkiye’nin göç, eğitim ve girişimcilik ile oluşmuş kendine mahsus sosyal hareketlilik dinamiklerinin hızlı bir biçimde farklılaştığı, içinde yaşamış olduğumuz dönemde, orta sınıflaşmanın yeni dinamiklerinin anlaşılması için de konunun bu veçhesiyle ele alınması mevcut çalışmalara ciddi katkılar sağlayacaktır.

20-21 Ocak tarihlerinde İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek çalıştaya katılım için kayıt başvurusu yapılması gerekmektedir.

Program için tıklayınız.

Adres: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi